Trenutno čitate
Rusi žele konkurirati Androidu
0

Rusi žele konkurirati Androidu

by DroidBotsvibanj 16, 2016

Rusima je izgleda dozlogrdila “nepouzdanost američke tehnologije”, stoga je ruski ministar komunikacija na sastanku s finskim predstavnicima kompanije Jolla pokazao ambicije oko razvoja u potpunosti ruskog operacijskog sustava temeljenog na njihovom Sailfish OS-u.

sailfish os

Na sastanku je sudjelovao velik broj ruskih IT stručnjaka, a primarna tema je bila kreiranje operacijskog sustava koji bi se inicijalno testirao na domaćem tržištu, a koji bi kasnije trebao konkurirati Androidu i iOS-u. Prema ruskom RBC-u, mobilni operacijski sustavi spadaju u kategoriju uvoznih proizvoda za koje ne postoji domaća alternativa. Strani OS-ovi tako se nalaze na preko 95% mobilnih telefona u Rusiji, no ministar komunikacija, Nikolai Nikiforov, izjavio je kako želi vidjeti smanjenje udjela na 50% do 2025. godine. Jedan od glavnih razloga je zaštita osobnih podataka ruskog stanovništva, čemu odnedavno dodatno pridonosi i zakon o koji nalaže stranim kompanijama da sve takve podatke moraju pohranjivati unutar Rusije.

Rusi očekuju pomoć sa svih strana

Ministarstvo komunikacija svjesno je količine rada i truda potrebne za razvoj jednog operacijskog sustava, stoga će im iskusna finska kompanija biti od velike pomoći, ali očekuju da će se projektu pridružiti i cijela Linux zajednica koju su pozvali na suradnju. Antti Saarnio, član upravnog odbora Jolle izjavio je da će njegova kompanija od partnerstva imati puno koristi, poglavito zbog toga što im se pruža prilika da dopru do novih tržišta i potencijalno povećaju tržišni udjel. Pomoć kineza bi također bila vrijedna s obzirom da imaju ponešto iskustva u sličnim projektima još od 2009. kada su pokušali s razvojem vlastitog “OPhone” OS-a. Podsjećamo, prisutnost Androida na svjetskom tržištu je trenutno preko 80 posto.
PodijeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditEmail this to someone
O autoru
DroidBot
Loading Facebook Comments ...
Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ostavili komentar