Trenutno čitate
Microsoftova Cortana uskoro u Trgovini Google Play
0

Microsoftova Cortana uskoro u Trgovini Google Play

by Goransvibanj 27, 2015

Microsoft se napokon budi iz hibernacije – i to je najblaža riječ koju smo mogli upotrijebiti za Microsoftovu dosadnu poslovnu strategiju koja je bila aktualna posljednjih nekoliko godina. Kao da su se upalile žarulje i najtvrdoglavijim čelnicima kompanije koji su napokon shvatili da njihovi proizvodi više ne mogu biti zatvoren ekosustav za sebe, da Windows 8 ne valja, da korisnici mrze metro sučelje koje nema neku funkciju osim ako se ne nalazi na touchscreen uređajima, i ono najbitnije: ne, ne želimo da Internet Explorer bude default preglednik na našem računalu. No da prijeđemo na stvar; glasine su potvrđene: Microsoft je najavio planove da dovede Cortanu na Android.

Laički rečeno, Cortana je Microsoftov ekvivalent Googleu Now. Aplikacija je trenutno dostupna samo za Windows Phone i Windows 10 preview, no iz Microsofta ističu da, ako je zbilja žele učiniti konkurentnom, moraju je dovesti i na ostale platforme koje ljudi koriste u značajnom broju – na Android i na iOS.

cortana za android

Ipak, brine nas jedna stvar. S obzirom da se radi o “običnoj” aplikaciji, ona kao takva ima ograničen pristup. Dakle, uz sve moguće ovlasti koje bi joj Android kao operacijski sustav dopustio, i dalje neće moći konkurirati Googleu Now kada je u pitanju broj i širina značajki. I dalje neće moći pristupiti dublje u sustav, što znači da neće biti značajki kao što je buđenje iz standbya s “Hej Cortana”, kao što možete probuditi Google Now s “OK Google”. No svejedno, iz Microsofta obećavaju da će ovaj virtualni asistent imati gotovo sve mogućnosti kakve ima i na Windows platformi, pa se nadamo da će obećanje biti ispunjeno, inače će Cortana za Android biti beskorisna i iskreno, ne vidimo zašto bi je u tome slučajno netko radije koristio umjesto Google Now koji sada već ima i pristojnu podršku za hrvatski jezik.

Dolaskom Cortane na Android najviše će profitirati korisnici čije uređaje out-of-the-box pokreće Cyanogen OS, s obzirom na partnerski ugovor između Microsofta i ove kompanije, a s obzirom da Cyanogen dozvoljava developerima dublji pristup u sam sustav nego što to dopušta standardni Android, Cortana bi na takvim uređajima mogla zaživjeti u pravom svjetlu i imati širi skup značajki od Cortane na “običnim” Android mobitelima. Aplikacija se očekuje krajem 6. mjeseca ove godine. Živi bili pa vidjeli.

PodijeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditEmail this to someone
O autoru
Goran
Loading Facebook Comments ...
Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ostavili komentar