Trenutno čitate
Google radi na Androidu prilagođenom virtualnoj stvarnosti
0

Google radi na Androidu prilagođenom virtualnoj stvarnosti

by Filipožujak 10, 2015

Nakon nedavne akvizicije Oculus VR headseta od strane Facebooka, postalo je pitanje vremena kada će cijeli koncept uzeti veći zamah. Osim Sonyja, Microsofta i HTC-a, razvoju sustava za virtualnu realnost posvetio se i Google. U pitanju je desetak inženjera koji rade na softverskoj platformi putem koje bi Android developeri mogli razvijati aplikacije i igre koje bi se izvodile u virtualnoj realnosti.

rollercoaster

Ono što izdvaja ovu platformu od drugih jest činjenica da je Google planira distribuirati besplatno, što je poznata strategija ovog giganta. U ovom trenutku jasno je da tržište aplikacija i igara za virtualnu realnost ne postoji te još treba proći određeno vrijeme da bi se formirale pojedinosti vezane za naplatu, kompatibilnost hardverskih i softverskih komponenti.

Svakako je moguće da pred nama leži novo tržišno natjecanje, obzirom da po dosada prikazanome, virtualna realnost te sve što iz nje proizlazi definitivno ima potencijala, osobito u svijetu igara i ostalim oblicima digitalne zabave. Google će definitivno naći svoje mjesto u ovom natjecanju, budući da će omogućiti svima zainteresiranima da kreiraju svoje igre i aplikacije te ih plasiraju na tržište. Oculus, s druge strane, koristi specijalizirani hardver i softver za rad, slično kao i Apple, što ima svojih dobrih, ali i loših strana.

cardboard

Google Cardboard

Ovo nije prvi put da se Android i virtualna stvarnost spominju u istoj rečenici, naime, Google Cardboard je projekt koji je izazvao mnogo podsmijeha, no nakon prvog dojma i detaljnijeg proučavanja pokazalo se da cijeli koncept zapravo ima potencijala. Cardboard aplikacija je od prošlog ljeta s Play Storea skinuta više od milijun puta, što je znak da je ovaj mali, no definitivno značajan eksperiment, uspio te da postoji zainteresiranost na tržištu.

PodijeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditEmail this to someone
O autoru
Filip
Loading Facebook Comments ...
Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ostavili komentar