Trenutno čitate
Google I/O 2016: Project Soli mijenja način interakcije s uređajima
0

Google I/O 2016: Project Soli mijenja način interakcije s uređajima

by Goransvibanj 23, 2016

Googleova elitni ATAP odjel koji je inače zadužen za neke od najinovativnijih projekata u svijetu tehnologije (Ara, Jacquard) pokazali su novo revolucionarnu tehnologiju na Google I/O 2016 koja bi mogla promijeniti način na koji vršimo interakciju sa svojim gadgetima.

Tzv. Project Soli je koncept kojim se želi ukloniti fizička interakcija s pametnim telefonima i gadgetima upotrebom sićušnih radara. Ti radari bi prepoznavali geste i pokrete ruku, na taj način zamjenjujući prste. Ovaj projekt je spomenut još na prošlogodišnjoj I/O konferenciji, ali tek ove godine je predstavljen konkretan prototip. Prvi uređaj koji će biti upotpunjen ovim radarima je LG Watch Urbane pametni sat. Pokazan je i demo gdje se prstima ne dodiruje ekran već oni lebde iznad njega, obavljajući iste funkcije. Ovo može biti posebno korisno kod manjih ekrana kao što su oni na pametnim satovima.

Još jedan interesantan primjer je i korištenje radara u zvučnicima. Pokazan je funkcionalan prototip JBL zvučnika kojima se upravljalo putem gesti, gasilo i palilo pucketanjem prstima i slično. Projekt Soli je još uvijek u fazi razvoja, ali Google je optimističan i vjeruje da će unutar 12 mjeseci cijeli projekt biti spreman za ozbiljnije testiranje na komercijalnim uređajima.

PodijeliShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on RedditEmail this to someone
O autoru
Goran
Loading Facebook Comments ...
Komentari

Morate biti prijavljeni da bi ostavili komentar